NIS Calling

NIS te zove, javi se: Andrijana i Filip rekli “Halo” i iskoristili svoju šansu 

Autor: Infostud 15.04.2024. • 5 min read

Ponekad je presudno odgovoriti na pravi poziv. Koliko jedno “halo” može da promeni perspektivu, uverili su se mladi inženjeri Andrijana Pešić i Filip Jordanovski. Odazvali su se NIS Calling kampanji i iskoristili, kako kažu, priliku koja se ne propušta. Prošli su kroz tromesečnu praksu, stekli neprocenjiva znanja i veštine i danas su deo tima ove naftne kompanije.

Halo, NIS je na vezi – Da li se čujemo?

U ovom NIS-ovom programu za mlade, do sada je dobilo priliku da učestvuje čak 220 studenata različitih fakulteta, koji su danas uspešni rudarski, tehnološki, saobraćajni inženjeri, ekonomisti, analitičari, marketinški stručnjaci, istraživači…Uskoro kreće osmi poziv za NIS Calling, biraće se nova grupa praktikanata, koji će takođe imati plaćenu praksu, a možda potom dobiti i posao.

Za vreme master studija, Andrijana Pešić (26), mlađi inženjer specijalista, od aprila do jula 2021. godine, zaradila je prvi novac u životu, ali još vrednije – prvo poslovno iskustvo.

– Posle završenog Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, upisala sam master studije među kojima je jedan od predmeta bio i “Hemijska priprema vode za industriju”, jer me je interesovala ta oblast. I baš sam na fakultetu čula za kampanju “NIS te zove”. To je bila odlična prilika da se oprobam u struci, još u tako velikoj kompaniji. Kada sam “izabrana” u program, ispostavilo se da ću praksu imati baš u okviru postrojenja za pripremu vode u Rafineriji. Doživela sam to kao znak – kaže Andrijana za Infostud i naglašava da je tokom prakse u NIS-u imala individualnu mentorku.

– Upravnica postrojenja je u svakom trenutku bila tu da me vodi kroz proces učenja i rada, odgovori na pitanja, usmeri i pomogne. Beskrajno važno za mlade i neiskusne studente željne praktičnih veština. Taj odnos sa starijim kolegama, saradnja sa inženjerima i operaterima ni danas se nije promenio. Nikada se nisam osećala isključeno, već naprotiv, NIS je kompanija u kojoj se uvažava mišljenje mladih. Uz to, praksa je bila plaćena. Bez dileme, taj novac znači studentu koji nema primanja, ali je ipak mnogo vrednije iskustvo koje se dobije tokom programa. Neprocenjivo je.

Kako Andrijana kaže, praksa je bila fleksibilna, pa je bilo idealno što je mogla da uskladi obaveze na fakultetu sa mogućnošću da se oproba u onome o čemu uči godinama. Mogla je da putuje, letuje, uči i radi.

– Kolege iz HR-a su redovno proveravale kako nam je na praksi, pomagali da se eventualni problemi brzo otklone. Sve vreme me je pratio osećaj da neko brine o meni, a osim toga imali smo i obuke u veštinama predstavljanja, oslobađanja, sticanja samopouzdanja u nastupu pred drugima. Na kraju tog puta, kroz radionicu smo predstavili svoj rad tokom prakse. Divan je osećaj videti rezultat svega toga – priča Andrijana i naglašava da joj znači to što je NIS Calling koncipiran tako da mladi mogu svoje obaveze, ali i privatan život da lepo uklope sa praksom.

– Retko može da se pronađe praksa na kojoj mogu istovremeno da učim, otputujem na odmor, vratim se, i bez nekog opterećenja ili osećaja da to nisam smela, nastavim tamo gde sam stala – dodaje ona.

Javi se, NIS calling je možda i tvoja prekretnica

Nakon prakse, odbranila je i master u koji je unela znanja stečena na terenu. Iskoristila je i druge prilike koje NIS nudi mladima, pa je danas zaposlena u Bloku Prerada u Istraživačkoj službi rafinerije. Radno mesto joj je u Pančevu. Promenila je i beogradsku adresu stanovanja, za pančevačku.

– Iz današnje perspektive kada sam već nekoliko godina zaposlena u NIS-u, vidim taj period u NIS Calling programu, kao prekretnicu. Od tada sam prošla različite stepenike u firmi, upoznala rad svih “šrafova” velike mašinerije i danas radim stvari koje su izuzetno zanimljive i ispunjavaju me. Trenutno radim u Istraživačkoj službi, u laboratoriji, imam važan i odgovoran posao. Istraživačka služba se najviše bavi randmanima nafte, a to su zapravo eseji o osnovnim fizičko-hemijskim karakteristikama nafte i naftnih derivata. Ja sve to stvarno volim, tako da i svoju karijeru u budućnosti vidim u NIS-u.

Kao student znanje iz knjiga primenio na pravoj naftnoj bušotini

Timu od više od 13.000 talentovanih, stručnih i vrednih ljudi, koji su osnovna snaga i pokretač razvoja NIS-ovog poslovanja, pridružio se i inženjer rudarstva Filip Jordanovski. Javio se na program NIS Calling kada je imao 21 godinu i tek upisao četvrtu godinu studija 2019/2020 na Rudarsko-geološkom fakultetu, gde se kalio za budućeg inženjera nafte i gasa.

– Ali sve sa čime sam se do tada sretao bili su teorija, knjige i priča. Vapio sam za praksom na terenu, da vidim kako izgleda posao rudarskog inženjera na naftnim bušotinama. Čim sam čuo za program, aplicirao sam i nadao se da ću proći jaku konkurenciju - navodi Filip.

On kaže da je želeo da što pre stekne praktično znanje.

– Na moju veliku sreću, dobio sam priliku. Na praksi sam bio uglavnom u Zrenjaninu i iskoristio sam svaki trenutak da steknem praktično znanje iz oblasti bušenja. Raditi u realnim uslovima, učiti od iskusnih stručnjaka bilo je za mene jedinstveno iskustvo. Upijao sam priče starijih inženjera koji su praktično znanje pokazivali na terenu, prihvatao svaki savet, a nisam se libio da pitam. Mentorstvo tokom prakse je za mene najveći benefit programa. Smatram da je pomoć mentora bila ključna za moje lično i profesionalno napredovanje tokom trajanja programa. Učio sam direktno od stručnjaka u oblasti bušenja naftnih bušotina – kaže Jordanovski za naš portal.

On dodaje da mu je plaćena praksa omogućila da ceni svoj rad, uloženi trud, a fleksibilnost organizovanja posla je iskusio kao jednu od ključnih prednosti NIS Callinga, naročito jer je tek upisao završnu godinu studija.

– Mogao sam da uskladim svoje obaveze na fakultetu sa praksom što je značilo da uspevam da održim ritam u učenju i pripremi ispita.

Filip je obišao NIS-ove bušotine u Iđošu, Kikindi, Velebitu, a danas radi u Novom Sadu, u centru za projektovanje izrade bušotina.

– Imajući u vidu reputaciju i veličinu kompanije, maštao sam da dobijem posao u NIS-u. Tokom prakse sam stekao vredne kontakte i iskustva. Ispostavilo se da će sve to biti presudno da se u NIS-u zaposlim kasnije, kada se za to pojavila prilika. Tada sam imao već stečeno iskustvo i znao sam kako se radi u kompaniji, što mi je pomoglo da se izdvojim kao kandidat. Tako sam dobio posao i započeo svoju karijeru u NIS-u. Sebe vidim ovde i u budućnosti, jer NIS pruža velike mogućnosti za profesionalni razvoj, usavršavanje i napredovanje. Imati priliku da radite posao koji volite, u NIS-u, koji podržava vaš razvoj i doprinosi zajednici i industriji, zaista je privilegija. Preporučio bih mladima da budu otvoreni za ovakve prilike, dobiće mnogo više, nego što očekuju – zaključuje Filip.

I, zato, javi se – NIS te zove da se prijaviš na 8. sezonu programa NIS Calling, gde ćeš uz podršku vrhunskih stručnjaka, dobiti priliku da svoje prve profesionalne korake napraviš u jednoj od najvećih kompanija u zemlji.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Prijavite se za naš newsletter