Енергија знања

Програм Енергија знања покренули смо 2012. године. Идеја о програму објединила је наша настојања да кроз јединствен континуирани процес доприносимо унапређењу образовног система у Србији, обезбеђујемо потребне кадрове за компанију, као и да се приближимо академској заједници и младима.

Кроз програм остварујемо дугогодишњу сарадњу са образовним и научним институцијама, побољшавамо инфраструктуру и услове за реализацију наставе и научних активности у школама и на факултетима, реализујемо заједничке пројекте, подржавамо развој природних наука и популаризацију руског језика и додељујемо стипендије најбољим српским студентима у складу са кадровским потребама компаније.

У протеклом периоду реновирали смо и опремили више од 60 учионица, кабинета и лабораторија на факултетима и у школама широм Србије. До данас смо стипендирали више од 130 студената у Србији и Руској Федерацији. Уз нашу подршку талентовани математичари, физичари и хемичари су са међународних олимпијада донели преко 100 медаља.

Визија „Енергије знања“ је унапређење наставног плана и програма, креирање савременијих услова за рад и прилагођавања студијских програма потребама тржишта рада.

Године 2016. постали смо прва компанија поносни носилац престижне „Светосавске награде“ за допринос образовању у Србији, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Препознати смо као компанија која је својим улагањима у оквиру корпоративног програма „Енергија знања“ допринела побољшању услова у образовним институцијама широм Србије.

  • Сарадња са универзитетима и факултетима

    Сарађујемо са два универзитета у Србији, 9 универзитета у региону и Руској Федерацији и са преко 30 факултета.
    Сарадња са високошколским установама односи се на факултете од интереса за делатност компаније, што укључује: акредитацију постојећих и нових студијских програма на факултетима у складу са интересима компаније, гостујућа предавања професора факултета и НИС-ових стручњака, теренске посете компанији и стручне праксе за стипендисте и студенте партнерских факултета, опремање кабинета и лабораторија и реализацију заједничких пројеката.

    Учествовали смо у акредитацији постојећих и нових студијских програма на Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду (ОАС – Инжењерство нафте и гаса“; МАС – Геологија нафте и гаса) и Техничком факултету „Михајло Пупин“ Универзитета у Новом Саду (Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса). Пружамо вишегодишњу подршку реализацији предавања на смеру Нафтно-петрохемијско инжењерство на Технолошком факултету у Новом Саду. На овим факултетима опремили смо рачунарске учионице, кабинете и лабораторије.

    Поред подршке раду студијских програма од интереса на партнерским факултетима, сваке године организујемо гостујућа предавања стручњака компаније НИС за студенте бројних партнерских факултета у Београду, Новом Саду и Нишу. Професори ових факултета такође држе предавања нашим колегама, а један од облика сарадње се реализује и кроз обуке које експерти са факултета пружају нашим запосленима. Овакав вид сарадње привредног и академског сектора је веома заступљен у савременом пословању и доноси бројне обостране бенефите. Кроз гостујућа предавања студенти се упознају са компанијом, њеном структуром, бизнис окружењем и очекивањима које компанија има од будућих колега. Наши стручњаци преносе студентима практична знања, НИС стиче увид у најталентованије студенте, а студенти имају прилику да се сретну са реалним питањима и проблемима у пракси. Предавања представљају допуну и подршку образовним програмима.

    Стручна пракса у оквиру програма „Енергија знања“ је намењена стипендистима компаније, као и студентима партнерских факултета. Поред тога организујемо једнонедељне праксе, теренске посете објектима и постројењима НИС-а на захтев факултета који су од интереса за наше бизнис процесе.

  • Сарадња са школама и научним друштвима

    Наша сарадња са бројним основним и средњим школама широм Србије је врло разноврсна.

    У складу са потребама за будућим кадровима у нафтној индустрији, иницирали смо и подржали поновну акредитацију образовног профила Руковалац постројењима за добијање нафте и гаса у Техничкој школи Зрењанин, као и акредитацију три нова образовна профила у панчевачким школама: Техничкој школи „23. мај“, Машинској школи „Панчево“ и Електротехничкој школи „Никола Тесла“.

    Обезбеђујемо средства за реновирање или комплетну адаптацију, као и опремање кабинета у школама лабораторијском или рачунарском опремом.

    У циљу популаризације природних наука подржавамо реализацију олимпијада знања из математике, физике и хемије на националном, регионалном и међународном нивоу кроз сарадњу са Друштвом математичара Србије, Друштвом физичара Србије и Српским хемијским друштвом.

    До сада смо подржали организацију и учешће српских такмичара на преко 40 српских и међународних олимпијада.

  • Популаризација руског језика

    Посебну пажњу посвећујемо активностима и пројектима који доприносе реафирмацији и популаризацији руског језика у Републици Србији.

    Од 2013. године подржавамо организацију и реализацију НИС олимпијаде из руског језика у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Руским центром Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Славистичким друштвом Србије. Олимпијада из руског језика је такмичење у познавању и владању руским језиком, организовано за ученике завршних разреда основних школа, као и за све ученике средњих школа и студенте факултета у Републици Србији, Црној Гори и Републици Српској. Циљ овог такмичења је популаризација руског језика и повећање броја ученика који изучавају руски језик у Србији и региону. Од 2014. године је део званичних такмичења у календару Министарства просвете Републике Србије.

    Подржавамо реализацију двојезичне српско-руске наставе од 2014. године у три школе: у новосадским ОШ „Јован Поповић“ и Гимназији „Ј. Ј. Змај“, као и у Алексиначкој гимназији.

    Уз финансијску подршку НИС-а адаптирани су и опремљени кабинети за руски језик у 17 школа чији ученици су на НИС олимпијадама из руског језика остварили значајне резултате.

    Наш важан партнер је и Филолошки факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са којим је организована настава српског језика за наставнике и ученике Руске школе при Амбасади Русије. На Факултету политичких наука уз подршку НИС-а је 2018. године отворен Центар за руске студије. Други важни партнери компаније су остали факултети на којима се изучава руски језик, попут Филозофског факултета у Новом Саду, Нишу и Косовској Митровици. Активно сарађујемо са Руским домом у Београду.

    У 2021. години уз подршку наше компаније објављен је Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера“ у издању Центра Руског географског друштва у Србији. У изради су учествовали професори Филолошког факултета у Београду и Филозофског факултета у Новом Саду, новосадских гимназија, као и Академије уметности при новосадском универзитету. Уџбеник негује савремен изглед и приступ изучавању страних језика, а намењен је одраслима, студентима, за самостално или учење у групама или уз професора. Доступан је за бесплатно преузимање заједно са аудио-вежбама на нашем сајту.

  • Стипендирање студената

    Програм стипендирања студената посвећен је улагању у образовање најбољих српских студената у Србији и Руској Федерацији у складу са интересима компаније.
    На основу кадровских потреба компаније сваке године опредељујемо нове стипендије за студенте 3. и 4. године основних студија, као и оне на мастер студијама.

    Наши стипендисти школују се на факултетима универзитета у Београду и Новом Саду, као и на седам престижних универзитета у Русији. У току периода стипендирања стипендисти обављају летњу праксу након сваке завршене школске године. НИС-ова стипендија за студије у иностранству обухвата месечну стипендију, трошкове смештаја, авио-превоза и здравственог осигурања.
    Стипендирали смо преко 130 студената, а њих 58 су након завршетка студија постали наше колеге.

Енергија знања

Уџбеник руског језика

“Ни пуха ни пера” је нови савремени уџбеник за учење руског језика, у чијој је изради учествовала и наша компанија

САЗНАЈ ВИШЕ