Бизнис вести

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, обишла ТЕ-ТО Панчево

22.02.2022

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, обишла је данас Термоелектрану-топлану (ТЕ-ТО) Панчево, коју наша компанија гради у партнерству са компанијом „Гаспром енергохолдинг“.

Потпредседница Владе Србије је ову гасну електрану обишла у присуству Кирила Тјурдењева, генералног директора НИС-а, Александра Варнавског, директора „Гаспром енергохолдинга Србија“ ТЕ-ТО Панчево и Александра Стевановића, градоначелника Панчева.

Након обиласка она је истакла да је у градњу нове електране уложено више од 170 милиона евра и да ће запошљавати око 120 људи.

“Не постоји ништа лепше за једну државу него кад се нови објекти граде и завршавају, посебно у области енергетике. Основ модерног и развијеног енергетског сектора су нове инвестиције и поносна сам на то што смо, откако смо преузели овај ресор пре нешто више од годину дана, имали завршетак постројења Дубока прерада, пуштање у рад гасовода Балкански ток, почетак изградње гасне интерконекције Ниш-Димитровград, а у марту, кад се заврши пробни рад, имаћемо и званично пуштање у рад ТЕ ТО Панчево. Овај објекат важан је и због когенерaције, због ефикасности у производњи и заштите животне средине, али и због веће енергетске безбедности”, рекла је Зорана Михајловић.

Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, рекао је да је ТЕ-ТО Панчево један од темељних пројеката за будући развој компаније и да овом инвестицијом НИС наставља да развија домаћи енергетски сектор и јача стратешко партнерство са Владом Србије и Градом Панчевом.

“Спроводећи нашу енергетску транзицију, значајно јачамо капацитете компаније за производњу електричне енергије. Истовремено, у Србију доносимо савремене технологије које доприносе унапређењу заштите животне средине и отварамо нова радна места за младе стручњаке. Од посебне је важности што ће стабилан рад нове гасне електране додатно допринети сигурности у снабдевању електричном енергијом у Србији”, истакао је Тјурдењев.

Александар Варнавски, директор „Гаспром енергохолдинга Србија“ ТЕ-ТО Панчево, рекао је да је ТЕ-ТО Панчево постројење за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије које користи природни гас, као еколошки најчистији енергент.

“Наш рад није био лак због пандемије и неких других околности, али уз подршку Министарства рударства и енергетике и наших акционара из „Гаспром енергохолдинга“ и НИС-а успешно завршавамо овај пројекат. Сада се врше припреме за пуштање у рад и ускоро ће Србија добити нову електрану, што ће омогућити  побољшање електроенергетске ситуације у Србији и у значајној мери повољно утицати на квалитет ваздуха у Панчеву”, рекао је Варнавски.

ТЕ-ТО Панчево намењена је за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије на бази природног гаса. То је прва гасно-парна електрана у Србији. Инсталисана снага ТЕ-ТО Панчево износиће до 197 мегавата. Произведена топлотна енергија биће усмерена на намирење потреба Рафинерије нафте Панчево, док ће произведена електрична енергија бити пласирана на енергетском тржишту Србије и других земаља региона.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

Пријавите се за наш newsletter

    Email adresa*